PORTUGAL                     MADEIRA                     AZORERNE                     KAP VERDE

SÃO MIGUEL

 

Areal:  760 km2 - ca. det dobbelte af Mors
Antal indbyggere: ca. 128.000
Hovedby: Ponta Delgada, ca. 21.000 indbyggere
 

 
São Miguel er hovedøen på Azorerne og Ponta Delgada er øgruppens administrative og økonomiske centrum. Øernes præsident har sin officielle residens her: Palacio Santana.

Øen er 65 km lang og 14 km på det bredeste sted og den største af øerne. En uges tid er passende til at gøre hele øen. Du kan bo i Ponta Delgada og lave dagsture derfra, eller leje en bil og overnatte rundt på øen.
Landskabet er præget af store udslukte vulkankratere fra Sete Cidades på den vestlige del til Lagoa do Fogo og Furnas på den østlige del. Nogle af kraterne er fyldt med klart blåt vand og et pragtfuldt syn at skue. Grønne marker med græssende køer og levende hegn af hortensia-buske dækker hele øen. Det højeste punkt er Pico da Vara på ca. 1.100 m.
Udover ordinære landbrugsprodukter dyrkes bl.a. tobak, ananas og the - de eneste theplantager som findes i Europa!

PONTA DELGADA.
Byen er præget af smalle, brolagte og krogede gader og stræder. Her er et pulserende byliv og et utal af hyggelige cafeer og restauranter. I byen finder du mange spændende kirker, hvoraf de ældste er bygget i 1500-tallet.
Byens park er ligeledes et besøg værd med de mange interessante træer og planter. Museet Carlos Machado, som er Açorernes førende, udstiller alt fra malerier til etnografiske emner, legetøj, udstoppede hvaler, delfiner, fugle, fisk og insekter m.v.
Byens marked har et sprudlende udbud af alle øens produkter fra hhv. landbruget og havet. I udkanten af byen dyrkes (i drivhuse) yderst velsmagende ananas. Her kan du komme på rundvisning og smage frugten, foruden likør og marmelade lavet af ananas.
Øst for Ponta Delgada ved São Roque finder du byens strand. På hverdage er der ikke mange badende, men i week-enderne er stranden tæt besat. I selve Ponta Delgada er der bademuligheder i Lidoen, beliggende i havnens østlige ende.

RUNDT PÅ ØEN.
Sete Cidades er et kæmpe vulkankrater på den vestlige del af øen med søerne Lagoa Azul og Lagoa Verde (hhv. blå og grønne sø) i bunden af krateret. En af de bedste udsigter til krateret er Vista do Rei på den sydlige del af kraterkanten. Man kan køre fra Vista do Rei og videre rundt på kraterkanten, men pas på for det er svært at holde øjnene på vejen pga. udsigten! I bunden af krateret på søernes sydlige bred findes landsbyen Sete Cidades. Ved den nordlige bred er boret en tunnel gennem kratervæggen - en overløbskanal som bruges såfremt vandstanden bliver for høj og truer byen og markerne. Det er muligt at vandre gennem tunnelen til byen Mosteiros (husk lygte).

Capelas er et lille fiskerleje som tidligere var en hvalfangerstation. Her kan man bade i den naturlige swimmingpool mellem klipperne.

Midt på nordkysten ligger Ribeira Grande (6.000 indb.) Af seværdigheder kan nævnes kirken Nossa Senhora de Estrela og byens rådhus med nyere paneler af azulejos (kakler).

Lidt vest for Ribeira Grande finder du øens theplantager. Chá Gorreana, Europas eneste thefabrik, modtager gerne besøg. Et stykke kulturhistorie, da stedet fungerer nøjagtigt som da det blev bygget i sin tid med kobbermaskiner og remtræk i loftet.

I São Miguels nordøstlige hjørne ligger den pitoreske by Nordeste (ca. 6.000 indb.). Der findes et lille museum med folkemindsamling samt Casa de Trabalho, som bl.a. udstiller traditionelt håndværk. Bemærk også den romansk inspirerede bro med syv buer, som blev bygget i 1883.

På øens sydvestlige kyst ligger landsbyen Povoação (ca. 2.500 indb.), her foregik den første bosættelse på São Miguel (1492). Byen har da også et mindesmærke for de opdagelsesrejsende, og i fortovene er mosaik`er af karaveller (sejlskibene de opdagelsesrejsende benyttede). Her findes også øens (formodentlig) første kapel: Capela de Santa Bárbara.

Vila Franca do Campo (5.000 indb.) ligger cirka midt på sydkysten, og var oprindelig São Miguels hovedby. Men efter en række jordskælv som gentagne gange ødelagde byen blev Ponta Delgada udnævnt til hovedby. Der findes flere kirker, den ældste er fra 1400-tallet og i kirketårnet kan man endnu se et mærke efter nogle piraters kanonkugle. Byen har en lang pottemagertradition, alt fra skåle til helgenfigurer. Leret sejles hertil fra Santa Maria. På havnen findes øens ældste fort.
Ca. 2 km nord for byen ligger valfartskapellet Ermida de Nossa Senhora da Paz. En lang trappe pyntet med azulejos leder op til kapellet, hvorfra der er en flot udsigt over byen og kysten. Ud for havnen ligger øen Ilhéu de Vila Franca, som er resterne af et vulkankrater. Om sommeren er den et yndet udflugtsmål og bådene sejler flere gang dagligt, turen tager ca. 15 min. Her er en strand og gode muligheder for at snorkle.

Caloura er en fiskerlandsby smukt placeret mellem vinmarker, som er omkranset af stengærde. Her er en dejlig strand og en flot barok kirke beklædt med azulejos både ud- og indvendigt.

I den lille landsby Ribeira Chã findes flere forskellige museer, bl.a. et frilandsmuseum og et museum om tidligere tiders boligforhold.

Lagoa er en af øens ældste byer (ca. 8.000 indb.). Den har siden 1800-tallet været centrum for håndmalet keramik. På fabrikken Cerâmica Viera er der mulighed for at følge processen.

Ca. 4 km sydøst for Ribeira Grande ligger Caldeiras da Ribeira Grande, som er et frodigt område med dampende, varme svolholdige kilder. I nærheden ligger Lombadas, hvor en kilde leverer naturens egen mineralvand med brus!

Midt på øen ligger den betagende sø Lagoa do Fogo, ca. 900 m o. h. Giv dig tid til et besøg eller en picnic-tur, nyd den pragtfulde natur og den himmelske stilhed kun brudt af fuglenes kvidren - ren balsam for sjælen!

Lidt nord for Lagoa do Fogo ligger Caldeira Velha. Langs vejen til Caldeira er der varme kilder og boblende svovludslip. Ved selve Caldeira er der er et vandfald med en temperatur på ca. 35 grader. Det jernholdige mineralvand ender i en lille naturskabt swimmingpool, med en gennemsnitlig temperatur på ca. 25 grader. Bemærk forøvrigt dampene i området fra de geotermiske kraftværker, som dækker en del af øens energiforbrug.

I Furnas dalen (egentlig et vulkankrater med en diameter på knap 7 km) ligger kurbyen Furnas. Den absolutte attraktion er "caldeiras", de kogende kilder. São Miguels beboere kalder dem øens sikkerhedsventiler - så længe de sprutter, bobler og koger er der ingen fare på færde, men når de stopper....! Man mener, at der er omkring 50 forskellige kilder, hvoraf mange er helbredende.
Byens hotel var øens første og blev i sejlskibenes tid benyttet til kurophold af engelske adelsdamer. De sejlede fra England med the-clipperne, blev sat af på São Miguel og samlet op igen på skibenes returrejse til England. I tilknytning til hotellet findes en park, som er verdenskendt blandt botanikere pga. de mange eksotiske blomster, buske og træer. I parken findes desuden et svømmebassin med 40 grader varmt vand - tag blot en svømmetur! Vandet er faktisk helbredende.
Et par km fra byen ligger søen Lagoa das Furnas, hvor man kan bade og prøve den specielle ret Cozido das Furnas. Denne tilberedes i cementrør gravet ned i den varme jord. En sæk med en lukket gryde (indeholdende kød, pølser, spæk, grøntsager mv.) sænkes ned og røret lukkes til, efter ca. 4 timer er retten klar - kogt ved naturens hjælp!

 

<< Tilbage til "Lidt om Azorerne..."

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel & Terceira. Incl. fly, ophold og indenrigs- billetter: 12 nætter fra 8.840 kr pr. pers. v. 2 pers. Læs mere HER.

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel, São Jorge, Pico og Faial. Incl. fly, ophold og indenrigsbillet. 16 nætter fra 10.100 kr pr. pers v. 2 pers. Læs mere HER.

 

MADEIRA KOMBI

3 nætter i Funchal + 4 nætter ude på øen, incl. billeje.
Fra 6.100 kr pr. pers.
Læs mere HER.