PORTUGAL                     MADEIRA                     AZORERNE                     KAP VERDE

Historie & geografi

 

Madeira og Porto Santo er angivet på kort fra hhv. 1339 (catalansk) og 1351 (Genoa). Den egentlige bosættelse skete omkring 1420, da portugiserne tog øerne i permanent besiddelse. Deres "konkurrenter" castilianerne havde fået interesse for Porto Santo, og for at undgå tilsvarende strid som om De Canariske Øer, bosatte portugiserne sig på Madeira og Porto Santo som lyn og torden!

Oprindelig var Madeira totalt dækket af skov - deraf navnet, idet madeira betyder træ på portugisisk. Men ved afbrænding og indførslen af slaver fik man ryddet skov, bygget terrasser på de stejle bjergskråninger og anlagt vandingskanaler - de kendte "levadas".

I begyndelsen var vin, hvede og sukker (fra sukkerrør) øens store eksportartikler. Handelsfolk strømmede til og økonomien blomstrede. Pga. øens beliggenhed provianterede handelsskibe på vej til bl.a. Afrika, Sydamerika og Indien. Landbrugsvarer og vin forblev op til slutningen af 1920`erne de vigtige eksportvarer. I dag ekporteres vin, håndbroderede duge, fletværk, frugter og blomster. Den vigtigste indtægstkilde er dog turismen. Øen er forøvrigt én af Europas ældste turistdestinationer. Det portugisiske monarki ophørte i 1910 og i oktober samme år blev Portugal incl. Madeira - udråbt til republik. I 1926 tog militæret magten i Portugal og indførte diktatur, men på Madeira forsøgte man oprør i 1931, det blev dog hurtigt slået ned igen. Efter diktaturets fald i Portugal (ved Nellikerevolutionen i 1974) fik Madeira i 1976 delvist selvstyre. I 1986 blev Portugal medlem af EU og har siden nydt godt af EU’s regionalstøtte. De seneste år er der bygget motorveje, flotte broer og tunneller rundt på hele øen. I 2000 blev den tidligere så berygtet landingsbane i lufthavnen forlænget - et imponerende stykke bygningsværk, idet udvidelsen hviler på kolossale betonsøjler. Store fly kan nu lande der, og piloterne behøver ikke være special-uddannet.

 

Madeira er egentlig navnet på en øgruppe, bestående af hovedøen Ilha da Madeira, naboøen Porto Santo og de ubeboede øer Ilhas Desertas og Ilhas Selvagens (hhv. de øde og de vilde øer). Geografisk hører de til Afrika, Ilha da Madeira ligger ca. 650 km vest for Marokko. Øgruppen er en del af Macaronesien, som desuden består af Açorerne, De Canariske Øer og Cabo Verde.

 

Ilha da Madeira er knap 60 km lang og ca. 20 km bred (bredeste sted), arealet er ca. 740 km2 - sådan cirka det dobbelte af øen Mors. Der bor knap 260.000 mennesker på øen. Porto Santo er ca. 13 km lang og på bredeste sted knap 6 km - arealet er ca. 42 km2, sådan cirka 2/3 af Amager. Indbyggertallet er ca. 4.500. Ilhas Desertas (ca. 20 km sydøst for Madeira) består af 3 små øer, og blev i 90’erne udlagt som naturreservat. Ilhas Selvagens (knap 300 km syd for Madeira) består af 3 mindre øer, som alle er fredet.


<< Tilbage til omtaler.

 

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel & Terceira. Incl. fly, ophold og indenrigs- billetter: 12 nætter fra 8.840 kr pr. pers. v. 2 pers. Læs mere HER.

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel, São Jorge, Pico og Faial. Incl. fly, ophold og indenrigsbillet. 16 nætter fra 10.100 kr pr. pers v. 2 pers. Læs mere HER.

 

MADEIRA KOMBI

3 nætter i Funchal + 4 nætter ude på øen, incl. billeje.
Fra 6.100 kr pr. pers.
Læs mere HER.