PORTUGAL                     MADEIRA                     AZORERNE                     KAP VERDE

Klima, natur & landskab

 

Temperaturen er behagelig hele året rundt, årsgennemsnittet er ca. 20 grader. Månederne marts til oktober har flest solskinstimer og mindst regnvejr. Vejret er dog ulige fordelt på Madeira, idet vejret som regel kommer nordfra. Man kan derfor - på samme tidspunkt - opleve regnvejr på nordkysten og solskinsvejr på sydkysten. Skyerne presses på vej sydpå op over højderne midt på øen, hvor evt. regn så falder og skyerne langsomt opløses. I Funchal kan du ofte opleve, at skyerne ligger oppe over bjergene, mens der er blå himmel og solskin over byen.

Det er ikke uden grund at Madeira bl.a. kaldes "Blomsterøen". Mangen en dansk haveejer ville være stolt over, at have samme frodighed og blomsterpragt som der findes på Madeira - alene som "ukrudt"! Øen er nærmest en botanisk have, da stort set alt hvad der findes i verden af træer, planter, blomster mv. kan gro her. Her findes over 100 forskellige slags endemiske planter, dertil kommer planter hvis frø er "importeret" af trækfugle. Desuden har de udlændinge som slog sig ned på Madeira, medbragt mange forskellige og eksotiske vækster fra hele verden.
På nordkysten finder man verdens største laurbærskov. Den blev i slutningen af 90’erne erklæret som en del af verdens naturarv af UNESCO. Af nytteplanter er vin og banan de vigtigste, derudover dyrkes der hvede, majs, kartofler og sukkerrør samt et utal af forskellige frugter. Dyrelivet er præget af de mange forskellige fugle, hvoraf ca. 20% yngler på øen, mens resten er trækfugle. Der findes ingen farlige krybdyr eller insekter - ikke en gang slanger. Selv ikke myggene er generende! 
I havet lever et utal af fisk, som er en væsentlig bestanddel af middagsbordene, både hos private og på restauranterne. Besøg afdelingen med fisk i Mercado dos Lavradores (Funchal) og få selv syn for sagen!

Gennem tiden har floder og bække lavet dybe dale, som strækker sig fra højderyggen midt på øen ned mod kysterne. Prøv f.eks. turen fra Ribeira Brava på sydkysten til Sao Vicente på nordkysten (eller omvendt) - husk at køre ad den gamle vej, hvor alle de flotte udsigter findes. Eller smut en tur op på Pico do Areiro (1.818 m o.h.), hvor der er fantastiske panoramaudsigter over de vilde bjerglandskaber.
 
Der findes stort set ikke strande på Madeira, men til gengæld er der bygget eller skabt naturlige pools mellem klipperne. De sidste år har man yderligere anlagt kunstige strande forskellige steder langs kysten. Men vil man nyde en rigtig strand skal man til Porto Santo, som byder på en knap 10 km lang sandstrand.
 
Landskabet er simpelthen betagende, fra høje bjerge til dybe dale og barske kystpartier. Madeira’s vulkanske oprindelse fornægter sig ikke, der er grønt og frodigt overalt, undtagen på de højest beliggende bjergegne. Kører man sig en tur rundt på øen bliver der mangen et stop undervejs, for at nyde de flotte udsigter.
 

<< Tilbage til omtaler.

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel & Terceira. Incl. fly, ophold og indenrigs- billetter: 12 nætter fra 8.840 kr pr. pers. v. 2 pers. Læs mere HER.

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel, São Jorge, Pico og Faial. Incl. fly, ophold og indenrigsbillet. 16 nætter fra 10.100 kr pr. pers v. 2 pers. Læs mere HER.

 

MADEIRA KOMBI

3 nætter i Funchal + 4 nætter ude på øen, incl. billeje.
Fra 6.100 kr pr. pers.
Læs mere HER.