PORTUGAL                     MADEIRA                     AZORERNE                     KAP VERDE

Praktiske informationer:

 

Transport til Cabo Verde

Vi benytter TAP Portugal, som flyver fra Kastrup via Lissabon (flyskift) til Sal, Santiago og São Vicente. Ankomst til Santiago og Sal omkring midnat, til São Vicente om eftermiddagen. Hjemrejse fra Cabo Verde over midnat. Flyvetiden til Lissabon er ca. 3,5 time og fra Lissabon til Cabo Verde ca. 4 timer.


Transport mellem øerne:

Foregår med indenrigsfly, som flyver til alle øerne pånær Santo Antão og Brava. Det er vigtigt at rekonfirmere reservationer og kontrollere flytider. Der er færger, men disse sejler meget uregelmæssigt og sikkerherheden er ikke den bedste. Mellem São Vicente og Santo Antão er der regelmæssige forbindelser. Der er indsat katamaranfærge mellem Santiago og Fogo/Brava. Sejladsen er hård pga. den voldsomme sø - og indendørs er der ikke lige behageligt, da caboverdianerne ikke er søstærke!


Transport på øerne:

Den offentlige transport foregår med alugers, som er minibusser eller pick-up`er med bænke på ladet. Her sidder du blandt lokalbefolkningen, høns og andet godt.  Alugers har faste start-pladser i byerne - spørg dig frem, alle ved hvor de starter fra. Afhængigt af hvor man skal hen, kan det være nødvendigt at skifte undervejs. Man skal blot oplyse chaufføren om endemålet, så bliver man sat af på skiftestedet. Der skal påregnes ventetid hvis der skal skiftes, da aluguers ikke kører på bestemte tidspunkter, man må vente til der kommer en forbi. Skal du til mindre befærdede steder er det vigtigt at undersøge, hvornår der køres tilbage. Bemærk at aluger`s som regel starter dagen (tidligt) fra de mindre byer ude på øen indtil hovedbyen og omvendt, og vice versa om eftermiddagen. “The Bradt Travel Guide" (se under litteratur) har anvisninger om aluguers. Derudover kan man hyre en taxi eller leje eget køretøj. Skal du færdes udenfor alfarvej er det bedst med en firehjuls-trækker.


Visum:

Der kræves visum - kan søges online i løbet af 2019.

 

Turiskat:
Regeringen har indført turistskat. Kontakt os for gældende tariffer. Skatten afregnes direkte med opholdssted.


Valuta:

Møntfoden er escudos (CVE). 100 CVE svarer til knap 7 DKK (primo 2012). CVE kan ikke købes udenfor Cabo Verde, men banker og større hoteller veksler stort set alle slags valutaer. Det er billigst at veksle i bankerne.

Kreditkort:

Større hoteller og nogle restauranter accepterer kreditkort, det mest gængse er Visa. Bemærk at CVE-beløbet nogle steder omregnes til EUR. I bankerne kan hæves kontanter på kreditkort mod gebyr. Hæveautomater findes på næsten alle øerne.


Klima:

Er meget behageligt - gennemsnitstemperaturen er ca. 24 grader. Dagstemperaturer varier fra et minimum på ca. 20 grader til et maximum på lidt over 30 grader. Bemærk dog at i højderne (specielt på Santo Antao) kan der være ned til 10 grader. Husk at medbringe beskyttelse mod solen: solcreme, hat, langærmet t-shirts, mv. Regn (og dermed vand) er en stor mangelvare på Cabo Verde. Det regner kun lidt på øerne, og når det endelig gør, kommer det i stride strømme. Det kan vanskeliggøre transportmuligheder, da veje mv. kan blive skyllet væk.


Sygdomme & vaccinationer:

Pr. september 2011 er der ikke nogen sygdomme på øerne, som kræver vaccinationer hjemmefra. Du skal dog sikre dig, at du har en stivkrampe vaccination som endnu er virksom. Det anbefales ligeledes at forebygge mod hepatitis og difteri. Du SKAL kontakte egen læge eller et vaccinationscenter, for at få de sidste opdateringer.
Der blev i slutningen af 2009 konstateret tilælde af Dengue-feber på en del af øerne. Situationen skulle dog være under kontrol nu (kontakt egen læge eller et vaccinationscenter).

"Turistmave" eller diarre kan ikke undgås, men det behøver ikke blive alvorligt såfremt man passer på. Dvs. kun drikker flaskevand (kan købes alle steder), vasker frugt og grøntsager grundigt. Pas på med isterninger på mindre restauranter og barer, de kan evt. være lavet af det lokale vand.


Dehydrering:

Det er meget vigtigt at drikke rigeligt med vand selvom du ikke er decideret tørstig. Der fordamper meget væske fra kroppen, uden at man bemærker det.

Mad & drikke:

Den bedste og billigste spise på Cabo Verde er fisk og skaldyr, bl.a. hummer. Derudover fås bøffer i forskellige varianter, pasta, omeletter mv. Bemærk at bøffer og vin er forholdsvis dyrt, da disse varer som regel importeres. Nationalretten er "Chacupa". Den findes i to versioner: fattigmands og rigmands. Det er en sammenkogt ret, bestående af majs, bønner, casava, grøntsager mv. - rigmandsversionen indeholder tillige fisk og kød.


Badning:

De bedste muligheder er på hhv. Sal, Boa Vista, Santiago (Tarrafal) og Maio. Man skal være meget varsom, idet havbunden mange steder falder stejlt, og sådanne steder kan det være livsfarligt. Kig efter hvor de lokale selv bader.


Sprog:

Lokalsproget er "creole", som er et kaudervælsk af afrikansk, portugisisk, fransk og engelsk. Hovedsproget er portugisisk, som man kan klare sig med næsten overalt. Fransk og hhv. engelsk og tysk er de mest almindelige fremmedsprog (i nævnte rækkefølge). Men med et smil, et par portugisiske gloser, lidt fingersprog og et åbent sind kommer man meget langt.


Forsikring:

Der skal tegnes rejseforsikring, såfremt du ikke har en sådan i forvejen. Du bør undersøge hvad din familie- eller husstandsforsikring dækker, for at undgå dobbelt forsikring.


Landkort:

Kortforlaget "AB Karten-Verlag" har udgivet en række gode kort over Cabo Verde. Kan købes direkte hos forlaget.

Guides:

Vi kan anbefale guiden "Cap Verde" fra forlaget "Bradt". En af de bedste vi har læst. Udførlig omtale af øerne og forslag til vandreture. Kan bestilles direkte hos forlaget.

Litteratur:

Der findes desværre ikke noget relevant litteratur på dansk. Der findes adskillige guides på tysk, men vi kan varmt anbefale den engelske "Cape Verde Islands" udgivet af Bradt Travel Guides. Foruden informationer om de enkelte øer, er her også gode afsnit om øernes historie, befolkning, udvikling, kultur mv.

Husets Forlag/S.O.L. i Århus har udgivet bogen "Senhor Napumocenos Testamente" af Germano Almeida.

 

April 2019 - med forbehold for tastefejl mv.

 

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel & Terceira. Incl. fly, ophold og indenrigs- billetter: 12 nætter fra 8.840 kr pr. pers. v. 2 pers. Læs mere HER.

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel, São Jorge, Pico og Faial. Incl. fly, ophold og indenrigsbillet. 16 nætter fra 10.100 kr pr. pers v. 2 pers. Læs mere HER.

 

MADEIRA KOMBI

3 nætter i Funchal + 4 nætter ude på øen, incl. billeje.
Fra 6.100 kr pr. pers.
Læs mere HER.